index banner
Слушай пиеси от А. Стоянов:
След зареждане кликни в плейлиста.

No flash player!

It looks like you don't have flash player installed. Click here to go to Macromedia download page.


Powered by
Flash MP3 Player
Международен клавирен конкурс "Андрей Стоянов"
за любители


Втори международен конкурс:
Класиране и документи

С идеята да се пропагандира творческото дело на основателя на българската клавирна школа - пианиста, педагога, композитора, философа, музикалния критик и теоретик
Андрей Стоянов, читалището, носещо неговото име, за втори път организира Конкурс за пианисти-аматьори.

Със своята дългогодишна дейност музикалните школи към читалищата в България възпитават поколения български младежи. Част от тях продължават в трудния път на музикалното изкуство, а други запазват своята любов към истинските ценности в изкуството и са най-ценната за професионалистите публика.

Делото на Андрей Стоянов е може би това, което истински мотивира младите хора да не се отказват пред трудностите в овладяването на инструмента и да останат верни на всеотдайността, която е необходима за всеки, който е в досег с творчеството в музиката.

Стоянов е един от тези българи, без които нямаше да имаме духовните постижения, които днес ни правят горди на европейската културна сцена. Той попива всичко най-ценно от традициите на европейската клавирна школа, изгражда своето високо професионално майсторство и може да се счита за един от първите професионални български пианисти. Неговите сказки по музикални и общокултурни проблеми се превръщат в ценни теоретични мисли, които засягат развитието на изкуството въобще.

Неговите книги “Творчески идеализъм”, “Магията на музиката”, “Живот, блян, изкуство” и др. ясно показват философията на човек, чийто идеал е свързан с мисълта за дълбокия хуманизъм на изкуството и мечтата за общо братство и човеколюбие.

Бихме се радвали, ако част от заложените идеи за естетическо възпитание на младите, намерят своя израз в благородната надпревара.


доц. Ростислав Йовчев


     


Втори международен клавирен конкурс"Андрей Стоянов" за любители,
16 -18 ноември 2012


Основно класиране   Регламент   Брошура

Second International Piano Competition "Andrei Stoyanov" - Read the Competition Rules

     

начало