Народно читалище "Академик Андрей Стоянов"

Конкурс > 2014 - Архив

Трети международен клавирен конкурс за любители "Андрей Стоянов"
20 - 23 ноември 2014 г.

С идеята да да се пропагандира творческото дело на основателя на българската клавирна школа - пианиста, педагога, композитора, философа, музикалния критик и теоретик АНДРЕЙ СТОЯНОВ, читалището носещо неговото име организира всяка четна година конкурс за пианисти-любители.
Едно от най-големите постижения на България в културата е създаването на музикални школи към читалищата. Със своята дългогодишна дейност те възпитават поколения български младежи, част от които продължават в трудния път на музикалното изкуство. Други, запазват неизменно своята любов към истинските ценности в изкуството и се превръщат в най-ценната за професионалистите публика.
Стоянов е един от тези българи, без които нямаше да имаме редица постижения в духовната област, които днес ни правят горди на европейската културна сцена. Той попива всичко най-ценно от традициите на европейската клавирна школа, изгражда своето високо професионално майсторство и може да се счита за един от първите професионални български пианисти. Неговите сказки по музикални и общокултурни проблеми се превръщат в ценни теоретични мисли, които засягат развитието на изкуството въобще. Книгите “Творчески идеализъм”, “Магията на музиката”, “Живот, блян, изкуство” и др. ясно показват философията на своя автор, чийто идеал е свързан с мисълта за дълбокия хуманизъм на изкуството и мечтата за общо братство и човеколюбие.
Делото на Андрей Стоянов е може би това, което истински мотивира младите хора да не се отказват пред трудностите в овладяването на инструмента, да останат верни на всеотдайността, необходима за всеки, който е в досег с творчеството и артистизма в музиката.
Бихме се радвали, ако част от заложените идеи за естетическо възпитание на младите, намерят своя външен израз в благородната надпревара между пианистите от девет възрастови групи. През 2014 г. конкурсът на името на Андрей Стоянов се провежда за трети път, като от неговото второ издание през 2012 г., има свои ясни изисквания и критерии, свързани с задължителното изпълнение на творба от своя патрон. За да разширят максимално възможностите за участие на млади пианисти в състезанието, организаторите и журито въвеждат от тази година и групи ансамблово свирене-клавирен ансамбъл. Идеята е да се подкрепят и насърчат младите таланти в предизвикателството на конкурса, а журито в отличаване на най-убедително представилите се в него. Защото веруюто на академик Андрей Стоянов е било да подкрепя тези които въодушевено, емоционално и дълбоко преживяват и пресъздават музиката.
Проф. д-р Ростислав Йовчев
 
Народно читалище "Академик Андрей Стоянов"
Адрес Адрес:
ул. Искър 62, София 1000
Телефон Тел.: +359 894377409
Имейл Имейл: nchstoianov@abv.bg
"Andrei Stoyanov" Community and Music center
Адрес Address: 62 Iskar str., Sofia 1000, Bulgaria
Телефон Phone: +359 894377409 (English, French, Spanish)
Имейл e-mail: nchstoianov@abv.bg